House of Fairytales


PROJECT: Hans Christian Andersen, House of Fairytales
TYPE: Ideas Competition
SIZE: 5.000 m2
CLIENT: Odense Kommune, Odense Bys Museer, Realdania
YEAR: 2014
LOCATION: Odense, Denmark


Our proposal for the House of Fairytales is deliberately understated and focuses on making a green, public space for Odense and its citizens. A space that enriches the area with diverse green and urban elements
The area around the museum with Bangs Boder and Hans Jensens Stræde possess obvious architectonic qualities with its scale, history and textures. And together with this, the new museum must enter into a dialogue with the future master plan of the whole Thomas B. Thriges Gade area.
The new museum is located entirely underground and we intentionally do not insist on some independent , eye-catching architecture statement. It consists of a series of volumes forming a hinged structure oriented around three courtyards from which natural daylight can enter the building. The narrative framework of the museum is non-linear and this makes more room for individual customization of the exhibition experience. Visitors have a choice whether they wish to follow a certain guideline or not. The main entrance is from the public square and furthermore the museum has a direct access to the underground parking as well as the existing memorial and birthplace.

Date

31. marts 2016

Tags

Architecture, design, museum, park, space, underground